Andorra estrena la seva Llei en Mediació

Tornem amb bones notícies per les persones interesades en fomentar la cultura del diàleg a Andorra: avui entra en vigor la Llei 3/2018 en Mediació

Com us vaig prometre, avui comparteixo alguns dels aspectes de la Llei que m’han semblat més rellevants des de la perspectiva d’un mediador.

Es tracta d’una Llei que consta de seixanta-cinc articles, que s’estructuren en nou capítols, una disposició derogatòria i set disposicions finals. Un dels comentaris que els consellers generals en van fer va ser la claredat expositiva i la senzillesa en el redactat de la Llei, així que us animo a mirar-vos-la.

Definició de mediació i àmbits d’aplicació

NEGOCIACIÓN-4Val la pena llegir l’exposició de motius de la Llei, ja que dona una imatge de la mediació en què es valoren tant els aspectes més pràctics (rapidesa, eficàcia, eficiència, agilitat…) com els aspectes més lligats als valors de la mediació. Així mateix, la Llei valora els efectes positius de la mediació en la prevenció de conflictes. Com s’explicita en la Llei, “la mediació, davant una situació de conflicte, permet elaborar solucions beneficioses i viables mitjançant el diàleg, atès que afavoreix la comunicació entre les parts en conflicte, i suposa moltes vegades una millora de les seves relacions futures“.

La Llei valora els efectes positius de la mediació en la prevenció de conflictes.

Pel que fa als àmbits d’aplicació, estableix un camp molt ampli on la mediació pot actuar. De fet, la Llei indica que és aplicable a qualsevol matèria, llevat que afecti drets i obligacions que no estiguin a la disposició de les parts (art.2). Això dona a la mediació un camp d’actuació molt ampli que ens permetrà actuar en l’àmbit familiar, empresarial, comercial, ciutadà….

Col·laboració amb la justícia

Batllia andorra.jpgTambè val la pena fixar-se en la pretensió d’aquesta Llei en fer de la mediació una eina de col·laboració amb la justícia. Com s’indica en l’exposició de motius, no s’esdevé [la mediació judicial] un procediment alternatiu a la via judicial, sinó que es configura un procés de mediació que n’és complementari i que permet col·laborar en l’objectiu de prestar una tutela judicial efectiva òptima.

Així, s’estableixen dos tipus de mediació: convencional (de caire públic o privat, però establerta alternativament a la Batllia) i judicial. Aquesta darrera, regulada al capítol cinquè estableix que els Batlles podran derivar casos a mediació en qualsevol moment d’un procediment judicial. Així mateix, insta a l’establiment d’una llista de mediadors judicials que puguin col·laborar amb Batllia.

És molt interessant l’establiment d’un procès d’homologació judicial dels acords de mediació

En aquest àmbit és tambè molt interessant l’establiment d’un procès d’homologació judicial dels acords de mediació (capítol sisè. Formació del tírol executiu). Això permetra donar resposta a una llarga reivindicació dels mediadors (i dels mediats) quant a la força dels acords de mediació.

Requisits per ser persona mediadora

Finalment, una darrera menció als requisits per ser persona mediadora. L’article 5 indica que les persones físiques que vulguin exercir la mediació hauran d’acreditar:

a) Estar en plena possessió dels drets civils i polítics. En el cas de nacionals no andorrans, aquesta possessió s’entén referida als seus estats d’origen.

b) Tenir la nacionalitat andorrana, ser titular d’una autorització d’immigració de residència i treball o d’una autorització d’immigració de treball fronterer que autoritza a desenvolupar una activitat al Principat d’Andorra, o complir els requisits per exercir una activitat professional titulada per a treballs de curta durada d’acord amb la normativa aplicable.

c) Estar en possessió d’un títol d’ensenyament superior oficial andorrà o reconegut al Principat d’Andorra en l’àmbit de la mediació, o estar en possessió d’un títol d’ensenyament superior oficial andorrà o reconegut al Principat d’Andorra en qualsevol altra disciplina si s’ha superat una formació d’extensió universitària específica en l’àmbit de la mediació d’almenys cent cinquanta hores de durada.

d) No estar condemnades per delictes dolosos, o imprudents vinculats amb l’exercici de la funció pública o jurisdiccional, o amb l’exercici de la mediació, mentre no s’hagi produït la cancel·lació dels antecedents penals, ni al Principat d’Andorra ni a l’estranger.

e) No estar incapacitades per a l’exercici de la mediació, ni trobar-se compreses en cap causa d’incompatibilitat o de prohibició de l’exercici de la mediació.

 

Alguns aspectes per seguir treballant

business-cooperation_0Com recordareu, la Llei de mediació va ser elaborada col·laborativament per un grup d’experts entre els quals hi havia mediadors, advocats, empresaris, treballadors socials, juristes i personal de Govern. Això fa que sigui una Llei adaptada a les necessitats del país i que -a priori- hauria de ser de fàcil aplicació.

Un dels punts que van quedar pendents en aquesta Llei és l’obligatorietat de fer una sessió informativa en mediació abans d’instar qualsevol procediment judicial. Com es va comentar durant la redacció de la Llei, aquest punt seria de difícil compliment donat que actualment hi ha molt poques persones mediadores actives a Andorra.

Tot i així, amb l’augment de la comunitat mediadora serà un dels punts que caldrà tornar a plantejar a mig termini.

I a partir d’ara… què?

Imagino que aquesta és la gran pregunta que ens fem tots els mediadors a Andorra. L’aprovació de la Llei és un pas extremadament important, però cal seguir treballant per poder desplegar la mediació plenament. En concret, alguns dels passos que marca la Llei són:

  • Constitució de la Comisió de Mediació en un màxim de tres mesos (capítol vuitè – disposició final tercera)
  • Redacció de les normes deontològiques, barems i normes orientadores sobre els honoraris (disposició final quarta)
  • Desplegament reglamentari, en especial pel que fa a la llista de mediadors judicials i al Registre de Mediadors, en un màxim de sis mesos (disposició final cinquena)

 

Així mateix, caldrà seguir treballant en la promoció d’una cultura de la mediació. La 200px-Peace_dove.svgLlei és un element que ens donarà als mediadors la força per seguir fomentant els valors de diàleg, reconeixement, generositat i perdó que van lligats a la cultura del diàleg.

Estaré encantat de rebre i respondre els vostres comentaris. Tambè em podeu contactar a: mediacio@dialoga.ad

Quant a Ramon Tena

Soy mediador y formador en gestión de conflictos. Actualmente impulso el proyecto de emprendimiento social Dialoga y desde hace dos años soy miembro del Pool of Trainers del Consejo de Europa. Colaboro con empresas, universidades y organizaciones nacionales e internacionales en el desarrollo de competencias para transformar el conflicto en cooperación.
Aquesta entrada s'ha publicat en Mediació i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.