Cinc (falsos) tòpics sobre la mediació (i II)

“El mediador ha de ser un expert en l’àmbit sobre el que tracta la mediació”

share_knowledgeSi…… i no! Que el mediador ha de tenir certs coneixements en l’àmbit del conflicte és evident. A l’igual que uns mínims coneixements jurídics. Si es tracta d’un conflicte per un defecte de construcció, pot ser útil que tingui uns mínims coneixements d’arquitectura. Si es tracta d’un tema hipotecari, cal que conegui mínimament com funciona el sector bancari. Si es tracta d’un desacord en una organització, pot ser positiu que tingui coneixements mínims de gestió organitzacional.

Però cal que sigui un expert? La meva opinió és que no, ja que les decisions no les prendrà el mediador sinó les parts. Això sí, el mediador ha de saber de què s’està parlant durant la mediació. Quan rep un cas ha de ser molt sincer sobre si té la experiència i els coneixements mínims per assumir-lo. Si l’accepta, serà important que s’informi sobre l’àmbit del conflicte, a fi que pugui adquirir unes nocions mínimes.

De fet, existeix una certa polèmica entorn a aquesta qüestió: el coneixement aprofundit del mediador de l’àmbit del conflicte pot ajudar a la mediació, ja que el mediador entendrà bé de què s’està parlant i farà les preguntes adequades. Però a la vegada –sobretot si són mediadors amb perfils molt tècnics- el mediador pot tenir clara quina és la “solució” i perdre la seva neutralitat.

En tot cas, no em cansaré de recordar els avantatges que té la co-mediació (la gestió d’un procés de mediació entre dos mediadors): en un cas molt tècnic el mediador pot treballar en xarxa i desenvolupar la mediació amb un co-mediador que efectivament sigui un expert en el tema. Més endavant dedicarem una entrada a la co-mediació.

“La mediació és un servei social i per tant ha de ser gratuïta”

indexEn el nostre entorn, especialment a Catalunya, la mediació va ser impulsada per les institucions com un servei públic i gratuït. Principalment va néixer en forma de centres de mediació comunitària que els ajuntaments creaven per a conflictes ciutadans o en mediacions ofertes per la Generalitat, originalment per conflictes familiars. Això ha fet que molt sovint s’identifiqui la mediació com un “servei social”.

Personalment sóc totalment contrari a aquest enfoc, ja que si bé va permetre una ràpida expansió (a càrrec dels pressuposts públics), durant molts anys li ha tancat les portes a altres àmbits com el comercial o l’empresarial. Fent visites he escoltat moltes vegades que es comparava la mediació amb un servei social i per tant costava entendre quin era el lloc de la mediació en una empresa.

Afortunadament, les coses van canviant poc a poc. La mediació és un servei professional i, com a tal, no ha de ser gratuït. La mediació té un preu i els mediadors hem de ser assertius en defensar-ho. El fet que la mediació “ajudi a les persones”, no vol dir hagi de ser un servei públic. Altres professionals com advocats, psicòlegs, terapeutes o notaris també ajuden a les persones però a ningú se li acudiria demanar que treballessin de forma gratuïta o cobrant uns preus baixos a càrrec dels pressupostos públics. A més, ja se sap que per desgràcia allò que no es paga no es valora, i si volem que es valori la mediació hem de defensar que es paguin uns preus justos.

És evident que –de forma similar a la justícia gratuïta- ha d’existir la possibilitat que les persones que no poden pagar una mediació puguin tenir accés a mediacions gratuïtes, però aquesta hauria de ser una excepció i no la norma.

Au, la polèmica està servida. Estaré encantat de rebre els vostres comentaris!

Quant a Ramon Tena

Soy mediador y formador en gestión de conflictos. Actualmente impulso el proyecto de emprendimiento social Dialoga y desde hace dos años soy miembro del Pool of Trainers del Consejo de Europa. Colaboro con empresas, universidades y organizaciones nacionales e internacionales en el desarrollo de competencias para transformar el conflicto en cooperación.
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.