5 àmbits on la mediació us pot ajudar

Amb una mica de retard degut a problemes de salut, continuem amb la nostra sèrie dedicada a la mediació. Aquest cop per explicar els cinc àmbits principals on podem pensar en la mediació com una alternativa beneficiosa:

 1. pares separatsFamília: Una dels grans avantatges de la mediació és que permet refer la confiança que es perd durant un conflicte. Probablement per aquest motiu l’àmbit familiar sigui un dels que més naturalment acullen la mediació com a eina de gestió de conflictes. En general l’aparició de conflictes pot provocar pèrdua de confiança, malestar i trencament de les relacions existents. Aquest fet és encara més greu en entorns familiar, on les relacions entre persones han de continuar més enllà de l’aparició de conflicte.

Un dels conflictes més comuns que ens arriben al despatx són les separacions i divorcis, especialment de parelles que tenen fills. En aquest cas, és important tenir en compte que la relació com a marit i muller pot haver arribat a la fi, però continua la relació com a pare i mare.

Tot i això, existeixen molts més temes familiars on la mediació pot ser de molta ajuda: repartiment d’herències, desacords entre pares i fills adolescents, conflictes entre germans quan els pares són grans…

 1. Comercial: Aquesta és la segona tipologia que més ens arriba al despatx. A priori, en conflictes comercials no és tant important mantenir les relacions (entre consumidors i venedors, entre client i empresa, amb proveïdors….), però resoldre conflictes d’aquest tipus per la via judicial implica un desgast en temps i diners que sovint és superior a la quantitat econòmica.

Alguns dels conflictes que ens arriben més sovint fan referència a desacords pel pagament de factures, conflictes amb proveïdors, conflictes hipotecaris o afers relatius a drets dels consumidors. Tot i que el restabliment de la confiança no sigui la prioritat en aquests conflictes, no cal subestimar els beneficis de la mediació en el manteniment de relacions comercials, el que a la llarga pot suposar noves oportunitats de negoci per totes dues parts.

 1. Comunitari: Els conflictes comunitaris fan referència a tots aquells que genera la convivència entre ciutadans: problemes en escales de veïns, desacords sobre l’ús que cal donar als espais públics (places, peatonalització de carrers, espais interiors d’illes de cases…)…

En la majoria de casos es tracta de conflictes entre persones que pel fet de ser veïnes estan “condemnades” a relacionar-se. Per aquest motiu la mediació pot ser de gran ajuda a l’hora d’establir normes de convivència que permetin que els veïns puguin compartir espais comuns.

Aquest tipus d’intervencions –especialment les que ajuden a promoure el diàleg en entorns públics- ajuden a reforçar els vincles ciutadans, promoure la cohesió social i millorar la democràcia local.

 

 1. Empresa familiar: L’empresa familiar és, sense cap mena de dubte, un dels àmbits més complexos –i apassionants- a l’hora de gestionar conflictes. Al mateix temps és un dels temes on la mediació pot generar més avantatges: als beneficis en la gestió de l’empresa es poden afegir els de reforçar els llaços en la família empresària.

I és que cal tenir en compte que es tracta d’organitzacions on conflueixen dos àmbits: a l’empresa familiar (gestió del dia a dia, decisions estratègiques sobre el futur de l’empresa, repartiment d’accions…) s’afegeixen les relacions de la família empresària. Quan el cap no és només un company de feina sinó també un pare, tieta o cunyat els problemes deixen de ser de l’àmbit estrictament empresarial i poden passar a ser un assumpte de família. I viceversa: a vegades desacords familiars poden influir greument en la gestió de l’empresa. Tot això es complica en temps de canvi i especialment durant els canvis generacionals.family-business

Les intervencions en mediació solen estar centrades en la gestió empresarial i en clarificar el paper de tots els membres de l’empresa familiar (tant familiars com professionals externs). A la vegada, es reforça la confiança i els mètodes de treball entre els membres de la família empresària.

 

 1. Laboral – empresarial: Molts de nosaltres passem la meitat del nostre temps a la feina. Per tant és normal que aquesta convivència pugui fer aparèixer desacords o malentesos que acabin desembocant en conflictes. A la despesa personal que poden suposar, cal afegir també la despesa que poden generar pels llocs de treball: baixes, temps perdut, decisions que no es prenen, disfuncions en equips de treball…

En aquests casos el conflicte –i una gestió positiva a través de la mediació- pot ser un regal per l’empresa. Al llarg d’aquests anys he pogut observar els beneficis que la mediació pot aportar a les organitzacions on he intervingut: millor clima laboral, una comunicació més eficaç entre departaments, equips de treball més cohesionats, millor atenció al client…

 1. Altres temes: En aquesta entrada hem comentat cinc dels àmbits principals on la mediació pot ser una eina fabulosa per gestionar conflictes. Però cal tenir en compte que també es pot aplicar a altres temes com defectes de construcció, males praxis mèdiques, conflictes en institucions públiques…

 

Com sempre, serà un plaer rebre els vostres comentaris i resoldre qualsevol dubte que pogueu tenir.

Proper tema: 5 falsos tòpics sobre la mediació (28/10/2015)

Quant a Ramon Tena

Soy mediador y formador en gestión de conflictos. Actualmente impulso el proyecto de emprendimiento social Dialoga y desde hace dos años soy miembro del Pool of Trainers del Consejo de Europa. Colaboro con empresas, universidades y organizaciones nacionales e internacionales en el desarrollo de competencias para transformar el conflicto en cooperación.
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a 5 àmbits on la mediació us pot ajudar

 1. Maria Martí ha dit:

  Ramon,
  Espero que estiguis bé.
  Interioritzo els teus missatges sobre la mediació.
  Maria Martí Cañellas
  [Descripción: Descripción: Descripción: Fundacio_Julia]
  Plaça de la Germandat, 9
  AD600 Sant Julià de Lòria
  Tel: +(376)800515
  http://www.fundaciojuliareig.ad

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.