Quins són els cinc avantatges de la mediació?

La mediació comporta molts beneficis, sobretot quan es compara amb el procés judicial. En l’entrada d’avui, us presento els cinc principals avantatges que hauríem de tenir en compte quan estem valorant quina forma de gestió de conflictes escollir per solucionar els nostres desacords:

  1. reloj-de-arena_2708451Rapidesa: Un dels beneficis més importants de la mediació és la rapidesa amb què permet gestionar la majoria de desacords i arribar a un acord que doni per tancat el conflicte. Es calcula que el temps per gestionar un cas (des que les parts arriben a mediació fins que signen un acord) és de fins a un 15 % si es compara amb el que triga per via judicial. A tall d’exemple, un procés de separació sol estar tancat en uns 2 mesos seguint una mediació, mentre que per via judicial el procés pot trigar fins a 18 mesos, o més. Cal tenir en compte a més que en un procés judicial es pot anar a segona instància i posteriorment al Tribunal Superior, el que pot allargar els procediments fins als 8 o 9 anys.
  1. Estalvi econòmic: A l’estalvi en temps, també s’afegeix un important estalvi en la despesa que suposa la gestió del conflicte. A l’estalvi de despeses directes (tasses judicials, pèrits, advocats…) s’hi afegeixen despeses indirectes com la pèrdua de clients, o el cost de no prendre decisions a temps. L’any 2009 el Parlament Europeu va fer un estudi on es calculaven les despeses per gestionar un conflicte empresarial de 200.000 € per vía judicial o per mediació:

 

  Via judicial Mediació
França 330 dies

20.500 €

60 dies

10.000 €

Espanya 730 dies

30.000 €

74 dies

7.667 €

Promig UE 697 dies

25.337€

87 dies

9.488 €

 

  1. Confidencialitat: Sense dubte, aquest és un dels aspectes que més pot interessar en un país petit com Andorra. Quan les coses acaben a Batllia tothom se n’acaba assabentant i les sentències són publicades al BOPA. La mediació ofereix a les parts la possibilitat de que el seu conflicte sigui tractat en la més estricta confidencialitat. Fins i tot la mateixa existència d’un procés de mediació és confidencial, el que obre moltes possibilitats per –com a mínim- seure junts a intentar negociar un acord.

 

  1. Eficàcia dels acords: Tothom que algun cop ha anat a Batllia sap que hi ha una diferència entre tenir una sentència i que aquesta s’apliqui. El fet que una de les parts tingui una sentència favorable i aquesta no s’apliqui (o trigui anys en aplicar-se) genera molta frustració i segur que us venen al cap molts exemples com en casos d’impagaments, sentències de separació que no es compleixen… En el cas de la mediació, els acords presos de forma voluntària s’apliquen de forma immediata i són estables en el temps. Es calcula que entre el 80 i el 90 % dels acords de mediació es compleixen tal com s’estipula. Fa uns anys, mentre treballava al Centre de Mediació de San Diego (Califòrnia) es va fer un estudi i es va comprovar que el 95% dels acords presos en mediacions de consum (small claims court) s’havien acomplert ja o es mantenien en vigor 6 mesos després de la mediació.

 

  1. secondaryImage_1176Manteniment de les relacions: Una part important del temps d’una mediació es dedica a assegurar una comunicació fluïda i a refer la confiança minvada (o totalment desapareguda) entre les parts. Això permet que aquestes puguin sortir del conflicte encara més reforçades o, com a mínim, amb unes relacions cordials. En els darrers anys, he pogut gestionar conflictes comercials on les parts han mantingut la seva relació comercial i fins i tot han endegat nous projectes junts. En casos on la relació és essencial, aquest benefici és encara més important. És el cas d’aquells conflictes com les separacions, especialment si hi ha fills implicats. Cal tenir en compte que els progenitors han trencat la seva relació de parella però que sempre estaran relacionats com a pare i mare i que l’educació dels menors necessita que aquesta sigui forta. D’aquí la importància d’assegurar que el conflicte no trenca la comunicació i els ponts de diàleg entre tots dos.

 

Espero que conèixer una mica més la mediació us pugui servir d’ajuda per decidir la via de gestió de conflictes que més us pugui ajudar. Com sempre, els vostres comentaris són més que benvinguts.

 

Proper tema: Àmbits per desenvolupar la mediació (14/10/2015)

Quant a Ramon Tena

Soy mediador y formador en gestión de conflictos. Actualmente impulso el proyecto de emprendimiento social Dialoga y desde hace dos años soy miembro del Pool of Trainers del Consejo de Europa. Colaboro con empresas, universidades y organizaciones nacionales e internacionales en el desarrollo de competencias para transformar el conflicto en cooperación.
Aquesta entrada s'ha publicat en Mediació i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.